Monday 9 January 2012

Paskutinį kartą apie tą valgymą

FB pamačiau nuorodą į Daumanto Liekio straipsnį "Darosi bloga nuo šmikių, kurie save vadina vegetarais". Kadangi man kartais taip pat bloga nuo šmikių, kurie apie vegetarystę per daug šneka, nuorodą spustelėjau. Ir iki šiol dūmai iš ausų rūksta, nes net artimieji prie Velykų stalo taip užgauliojamai ir nepagrįstai šnekėti nesumotų.

"Tegul pakelia ranką tie vegetarai, kurie taip nori išgelbėti mūsų planetą, kad gali vadintis džainistais. Jei savo galvoje, žarnyne ir bute nenaikinate parazitų, valgote tik Lietuvoje užaugusius vaisius, o po dvylikos metų atsisakysite gyventi vardan motulės gamtos, aš tikrai jus gerbiu. Turite teisę savo socialiniame tinklapyje užsirašyti "šioje planetoje neparazituoju". Juk daugelio "vegetavimas" (kai kalbu apie šią žmonių grupę, žodis vegetavimas tinka labiausiai), tai būdas tapti išskirtiniu ir pretekstas pasigirti", - rašo p. Liekis.

Galiu daržovių tiekimą duot nukirsti, kad pareiškus, jog vadinu save džainiste, parazitų negalabiju, o pasaulį atlaisvinsiu po 12 m., p. Liekio pagarbos nesukelčiau. Jis manęs negerbtų, nes žmonės, kurie asmeniniu įžeidimu laiko kieno nors valgymo įpročius, gerbti iš principo nelinkę, ir nors galva į sieną.

Ar žmonėms ego skauda, jei kažkas jaučiasi gelbstįs pasaulį? O ką, jei apie pasaulį nė nemąstai ir negali paaiškinti, kodėl vienus produktus valgai, o kitų ne?
Mane visada stebino, kaip kai kuriems palengvėja sužinojus, kad valgai žuvį - ačiū dievui, tu netikras vegetaras. Arba pamatys, kad kokio nevalguolio diržas odinis - tai džiaugsmas, tai apsišaukėlis. O koks skirtumas?
Neapykanta vegetarams yra tokio paties pobūdžio kaip ir rasizmas ar homofobija - nuo kuo moksliškesnių argumentų einama iki paprastų rėkaliojimų ir apsivardžiavimų, bet tai vis tiek tas pats jausmas, apie kurį, pvz, Donskis kalbėjo kaip apie baimę. Bet ką aš čia pati teorijomis įrodinėsiu...

Garbės žodis, šia tema daugiau nerašysiu ir ligoniams, psichams ir debilams nervų tampyti nebeleisiu :)

8 comments:

  1. Aš manau, kad vegetarai kaip vegetarai yra nekalti.
    Jei ir kalti, tai prasikalto ne dėl to, kad kažko nevalgo.
    O prasikaltusiųjų daug ----- http://www.ef511.net/
    Pvz., mano draugas (jo titulas - Garbusis Šambalos Agentas Akademybėje & Likimo Bendrakeleivis Šią Tamsią Naktį) yra vegetaras rūkalius.
    Nesusitepęs krauju, jis dar apsišvarina ir nikotinu.

    ReplyDelete
  2. Kokių gerų būna. Beje, paskutinės eilutės keiksmai pasiskolinti iš eilėraščio, aš ne šiaip kokia nepraustaburnė. Eilėraščio pavadinimo neprisimenu.

    ReplyDelete
  3. Ko tu cia taip susinervinai :)) Nenori - nevalgyk tu tos mesos. Is tikruju nelabai cia kam ir skauda del to. O tu nepradesi versti Taska zole valgyt?
    T.

    ReplyDelete
  4. Laiks nuo laiko kiekvienas gali susinervinti. Taškas valgo triušieną, vištieną, antieną ir ėrieną, daugiau ko išbandyt dar nespėjo :)

    ReplyDelete
  5. Aš namie žolės nelaikau :))

    ReplyDelete
  6. :)))))
    Ir labai teisingai.
    Mes Taskui suorganizuosim ir dar kokio nors edalo.
    T.
    P.S. o kur tu ja laikai?

    ReplyDelete
  7. Šiam nelengvam klausimui pritaikiau sau labai suprantamą ir kitiems no offence mnemotechniką: manau, kad skirtumas tarp vegetarų ir veganų - kaip tarp no pants ---
    http://youtu.be/VGfaTksFmrQ -----
    ir no underwear ---- http://youtu.be/aSv0jVfPhTw

    ReplyDelete
  8. o, tikrai, kaip Taškas gyvena? gražiai elgiasi? Taškas vis dėlto...
    mums spalviškai jo truputį trūksta. ir ne tik

    ReplyDelete